Türk yetkililer: Ukrayna için barış görüşmelerinin üçüncüsü İstanbul’da yapılacak
T24 Dış Haberler
Kopenhag ve Cidde’de yapılan toplantıların ardından Ukrayna için barış görüşmelerinin üçüncüsüne Türkiye ev sahipliği yapacak.
Bloomberg’in ismini vermeyen yetkililere dayandırdığı habere göre; toplantının bu ay sonunda İstanbul’da yapılması planlanıyor. Kaynaklar, ABD’li yetkililer de dahil olmak üzere sınırlı sayıda kişinin toplantıya katılmasının beklendiğini söyledi. Beyaz Saray henüz tam olarak kimlerin katılacağını belirlemedi.
Zelenski 10 maddelik barış planı üzerinden küresel bir zirve talep ediyor
Gündemde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski‘nin barış planı ve bu yıl içinde küresel bir zirve düzenleme çabaları olacak. Zelenski, 10 maddelik planında Rus askerlerinin Ukrayna’da tamamen çekilmesini; gıda güvenliği ile nükleer güvenliğin sağlanmasını istiyor.
“Bir sonraki tur görüşmelere Çin’in de katılması isteniyor”
Müttefikler Çin’in bir sonraki tur görüşmelere katılmasını istiyor ancak planlar hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Pekin’in bir temsilci gönderip göndermeyeceği belirsiz.
Güney Afrika bir sonraki tur görüşmeler için olası bir yer olarak öne sürüldü, ancak kısa süre önce BRICS zirvesine ev sahipliği yapan bu ülkenin liderleri lojistik nedenlerden dolayı görüşmeleri reddetti.
Cidde ve Kopenhag ilk iki görüşmeye ev sahipliği yapmıştı
Ukrayna’nın girişimiyle gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerinin belirlenmesine yönelik başlatılan barış görüşmeleri, geçen Ağustos ayında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilmişti. ABD, Çin ve Hindistan’ın aralarında olduğu 40’tan fazla ülke temsilcisinin katıldığı iki günlük toplantıya Rusya davet edilmemişti. Ancak doğrudan barış görüşmesi yapılma olasılığının ufukta görünmediği bir ortamda, Moskova görüşmeleri yakından takip edeceğini bildirmişti.
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Haziran ayında düzenlenen ilk barış görüşmesine katılmayan Çin, Cidde’deki toplantıya Avrasya İşleri Özel temsilcisi Li Hui‘yi göndermiş; Li Hui “Birçok anlaşmazlığımız var ve farklı pozisyonları duyduk, ama önemli olan ilkelerimizin paylaşılmasıdır” açıklamasında bulunmuştu.
Suudi Arabistan ve Danimarka’daki toplantılarda Ukrayna ve müttefikleri, Rusya’nın işgaline karşı çoğunlukla tarafsız kalan Brezilya ve Hindistan gibi ülkeleri Moskova’ya karşı taraf olmaya ikna etmeye çalışmıştı. Müttefikler, barış görüşmelerini Ukrayna’nın durumunu bu ülkelere doğrudan anlatması için bir fırsat olarak görüyor.