Anayasa Mahkemesi’nin milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay hakkında ikinci kez verdiği hak ihlali kararının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından henüz uygulanmaması üzerine Atalay’ın avukatları, meslektaşları ve arkadaşları adliye önünde bekleyişe geçti.
Can Atalay’ın avukatlarından Türkiye İşçi Partisi (TİP) PM Üyesi Özgür Urfa, “13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve başkanı, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyeceğini söylemişti. O nedenle karar vermediler. AYM de henüz gerekçeli kararını mahkemeye göndermiş değil. Geldiğinde değerlendirme yapacaklarını söylüyorlar. Mahkeme heyeti bugün burada. Biz de adliyede bekliyoruz. Ancak şu saat itibariyle henüz karar gönderilmiş değil” dedi.
‘İLK KARARDA KARŞI OY KULLANANLAR BİLE İKİNCİ KARARDA İHLAL DEDİ’
Bu sefer tahliye yönünde karar verilmesinin zorunlu olduğunu belirten Urfa, “Hatta AYM’nin ikinci kararında bir değişiklik oldu. Birinci kararın uygulanmaması ve tahliye yönünde oy birliğiyle karar verildi. Artık hukuken esneyecek, geçiştirilebilecek hiçbir yanı kalmadı. İlk kararda karşı oy kullananlar bile ilk kararın uygulanmamasını ihlal olarak nitelendirdi ve ‘Bu kararın uygulanması zorunlu’ dedi. Tüm tartışmaların önü kapanmış oldu” diye konuştu.
‘KEYFİ ŞEKİLDE KARARI UYGULAMIYORLAR’
“Şu an Ağır Ceza’nın yapması gereken tek şey kararı uygulaması” diyen Urfa, şunları söyledi:
“Gerekçeli kararın beklenmesi doğru değil. Çünkü kısa kararda zaten kararın uygulama kısmı yazıyor. ‘Tahliye kararı vermelisin’ diyor. Mahkemeyi bağlayan kısmı hüküm kısmı zaten. O da 21 Aralık’ta mahkemeye gönderildi zaten. Şu an süreci uygulamamak adına keyfi şekilde kararı uygulamıyorlar. AYM’nin bugün gerekçeli kararı göndermesi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de kararı vermesi gerekiyor. O yüzden sabah saatlerinden itibaren adliyede bekleyişimiz devam ediyor. Karar çıkana kadar da buradayız.”
Ne olmuştu?
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası’nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala’yı “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay’ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi. AYM, Gezi Davası’nda tutuklanan Can Atalay’ın 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili yapılan başvuruda 25 Ekim’de oy çokluğuyla “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmetti.
Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek tahliyesinin gerektiğine hükmeden AYM kararını reddederken, hak ihlali kararı veren AYM üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.
Tahliye kararının uygulanmaması üzerine AYM’ye yapılan ikinci başvuruda 21 Aralık’ta ikinci kez, oy birliği ile hak ihlali kararı verildi. AYM’nin kısa kararı Gezi Davası’na bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme ikinci hak ihlali kararını da henüz uygulamadı.