Hemen başlayın! 7 muhteşem tüyo enerji depolarınızı fulleyecek
1- SMOOTHİE MOLASI VERİN
Daha fazla meyve ve sebze yemek, sağlığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz en basit şeylerden biridir. Ancak yakın zamanda yapılan bir Beslenme ve Diyet Araştırması, tüketimimiz artmasına rağmen hâlâ günde ortalama üç porsiyondan az tükettiğimizi ortaya çıkardı. Tek seferde çok fazla meyve ve sebze elde etmenin harika bir yolu hızlı bir smoothie hazırlamak olabilir. Ayrıca her zaman aynı eski şeyleri bulundurmamaya çalışın. Yapabileceğiniz en iyi kural, smoothielerinizde farklı renkli meyve ve sebzeleri tercih etmektir. Bol miktarda çilek, meyve ve ıspanak gibi süper yiyecekler de smoothie’ye harika bir katkı olacaktır.
2- VÜCUDUNUZU ESNETİN
Günlük hafif esneme hareketleriyle esnekliğinizi artırın. Daire çizme, eğilme ve esneme hareketleri hareketli kalmanıza yardımcı olacaktır ve her antrenmandan sonra esnemeyi mutlak bir kural haline getirmelisiniz. Uzun bir kasılma periyodundan sonra kasların dinlenme uzunluğuna dönmesi iki saat kadar sürebilir; ancak yalnızca birkaç dakikalık esneme bunun çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacaktır.
3- YETERLİ VE DEĞERLİ BİR UYKU
Uyku Konseyi’ne göre dünyanın üçte biri yeterince uyumuyor. Bu, gündüzleri yorgun ve enerji eksikliği hissederek geçirdiğimiz ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak normalin altında çalıştığımız anlamına gelir. Uzmanlar, gece başına yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacımız olduğuna inanıyor. Hatta ne kadar iyi uyuduğunuzu kontrol etmek için bir uyku izleme uygulaması bile indirebilirsiniz.
4- AMBALAJLI GIDA RİSKİ
Ne yediğinizi ve bunun sizin için iyi olup olmadığını düşünmek önemlidir. Gıda etiketlerini okuma alışkanlığı edinin ve işlenmiş gıda alımınızı en aza indirmeye çalışın. Gıda şirketlerinin artık ambalajlarına ayrıntılı bilgi ve hatta kullanışlı renk kodu eklemesi gerekiyor. Dolayısıyla sağlıklı gibi görünen bir şeyin aslında çok fazla tuz veya şeker içerdiğini fark etmemenin hiçbir mazereti yok. Ayrıca, abur cuburlarda ve rafine edilmiş paketlenmiş ürünlerde sıklıkla bulunan, özellikle zararlı bir yağ türü olan trans yağ asitlerine de dikkat edin.
5- GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KAÇIN
Kendinizi zararlı ultraviyole ışınlarından korumak çok önemlidir. Yaşlanma için UVA’yı ve yanma için UVB’yi düşünün; her ikisine karşı koruma sağlayan bir güneş koruyucuya ihtiyacınız var. Saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşte oturmaktan kaçının ve koruma faktörü en az 15 olan güneş koruyucuyu düzenli olarak uygulama alışkanlığı edinin. Yapılan son araştırmalar, birçok kişinin güneş kremi etiketlerini kafa karıştırıcı bulduğunu ve birçok kişinin her şişede gösterilen SPF derecesinin ne anlama geldiğini bilmediğini gösterdi. Etiketleri açıkça okuduğunuzdan ve maksimum koruma sağlayan bir güneş kremi aldığınızdan emin olun.
6- ZİHNİNİZ CANLI KALSIN
45 yaşına ulaştığınızda beyniniz, serebral korteksten günde 50.000 hücre kaybedecek. Ancak zihninizi canlı tutmak, bilişsel işlevinizi korumanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, Su doku bulmacası, hafıza oyunu, yeni bir dil öğrenmek gibi şeylere girişin. Beyninize her zaman yeni zorluklar yaşatmaya devam edin. Yine, vücudunuz dinlenirken bile zihninizi aktif tutmanıza yardımcı olacak birçok harika uygulama ve çevrimiçi bilgi yarışması var.
7- BOL SU TÜKETİN
Susuz kalmanız halsizleşeceğiniz, zihinsel işlevlerinizin bozulacağı ve kabızlık riskinin artacağı anlamına gelecektir. Bu nedenle, masanızda, çantanızda veya arabanızda bir şişe suyu el altında bulundurun. Günlük önerilen sıvı alımı günde iki litredir ancak bunun bir kısmı meşrubat, meyve suyu, çay ve kahveden gelebilir. Pek çok kişi, her gün ne yediklerini takip etmek için izleme uygulamalarını kullanıyor. Su alımınızı da kaydetme alışkanlığı edinin. Yeterince içip içmediğinizi hemen fark edeceksiniz ve bunu not etmek için bilinçli bir çaba sarf ettiğinizde ne kadar daha fazla içtiğinize şaşıracaksınız.